Olen Sanna Kurki, asun Uudellamaalla Askolan Monninkylässä. Koen olevani kotoisin Askolan Särkijärven kylästä, vaikka synnyin ja alle kouluikäisenä asuinkin Porvoossa. Kesät ja viikonloput kuluivat enimmäkseen silloinkin Askolassa.

Vanhempani ovat jo eläkkeellä, mutta äitini oli ammatiltaan erikoissairaanhoitaja ja isä rakennusmestari. Kotona oli kymmenen hehtaaria peltoa, joten viljelytyöt alkoivat kiinnostaa jo silloin. Haaveeni oli opiskella lastenlääkäriksi, mutta niin ei sitten käynytkään.

Nykyinen kotini on vanha hirsinen maatalo, jossa asun mieheni ja kahden nuoremme kanssa. Vanhin lapsistamme asuu jo omillaan naapurikunnassa. Samassa pihassa sijaitsevat myös pihasaunamme lammen rannassa sekä yritystemme toimitilat. Tämä tontti onkin minulle tärkeä tukikohta ja kaiken toiminnan keskipiste. Yllä oleva kuvakin on otettu saunan terassilla, joka on suosikkipaikkani. Onhan siitä mahtavat näkymät ja siinä pääsee toden teolla rauhoittumaan luonnon äärellä.Meillä on viisi kissaa, jotka viihtyvät yleensä myös työpaikallamme. Silloin tällöin pääsen auttamaan tyttäriä hevosharrastuksen parissa ja joskus jopa ratsaille itsekin. Lapsena minulla oli koira ja kissa.

Vaikuttamisen olen aloittanut jo viisivuotiaana. Silloin piirsin Porvoon kaupungille kuntalaisaloitteen siitä, miten jalkakäytävät voisi hiekoittaa talvella vain puoliksi, jotta vanhukset potkukelkkoineen ja lapset pulkkien kyydissä pääsisivät kulkemaan paremmin. Porvoon kaupunki toteutti tuon aloitteen.

Muutettuamme vanhempieni kanssa Askolaan, aloitin koulunkäynnin isänisänisäni rakentamassa "Kansakoulussa". Tuolloin koulussa oli vielä ulkovessat, joiden istuimet olivat talvisin kylmän tuntuiset. Niinpä tein Askolan kunnalle kuntalaisaloitteen styrox-istuimien hankkimisesta koulun vessoihin. Kunta toteutti aloitteen ja lopulta koululle saatiin sisävessatkin -talkoilla muuten- juuri kun minä lähdin sieltä pois.

Samoihin aikoihin liityin partioon. Se on ollut varsin kehittävä ja opettava harrastus, josta on tullut elämäntapa. Siellä opin lisää vaikuttamista ja palattuani harrastuksen pariin lasten kanssa, olen toiminut mitä erilaisemmissa pesteissä, kuten esimerkiksi laumanjohtajana, apulaislippukunnanjohtajana, alueohjaajana, leirinjohtajana, suurleirin tekijänä. Olen edelleen kotilippukuntani jäsen, mutta toimin lähinnä taustatukena.

Aikuisiällä olen vaikuttanut paikallisesti ja yhteiskunnallisesti Maa- ja kotitalousnaisissa, Maataloustuottajayhdistyksessä, kolmen eri koulun vanhempainyhdistyksessä, kotiseurakunnassa, alueosuuskaupan edustajistossa ja Keskustassa. Yrittäjänä, kuntalaisena ja yhdistysaktiivina lähdin innokkaasti mukaan myös Askola Areena -projektiin. Toimin hankkeen valmistelevassa toimikunnassa sekä ensimmäisessä hallituksessa. Jokunen vuosi sitten minua pyydettiin yhteisten vesialueiden osakaskunnan sihteeriksi. Olen siitä lähtien hoitanut myös osakaskunnan kirjanpidon. Lisäksi olemme osakkaina neljän eri yksityistien tiekunnassa, joten yksityistieasiatkin ovat tuttuja.

Keskustan paikallisyhdistyksen kautta lähdin mukaan politiikkaan, koska tahdon kehittää asioita. Ensin lautakunnan jäsenenä 2008-2012, sitten kuntavaalien kautta valtuustoon ja kunnanhallitukseen kaudeksi 2013-2017. Nyt kaudella 2017-2021 olen toisen kauden valtuutettu ja valtuustoryhmämme varapuheenjohtaja sekä neljän kunnan yhteisen rakennus- ja ympäristölautakunnan varajäsen. Tällä kaudella minut valittiin myös kunnan omistamien sosiaalisen yrityksen Puhti Oy:n hallituksen jäseneksi sekä vuokrataloyhtiö Kirnujen asunnot Oy:n hallituksen varajäseneksi. Lisäksi olen Askolan kunnan edustajana Uudenmaan jätelautakunnassa.

Valtuustokauden puolivälissä, kesäkuussa 2019, minut valittiin Askolan kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi loppukaudeksi. Tämä pesti on tuonut mukanaan lukuisia muita osallistumisia ja edustustehtäviä. Samalla luovuin valtuustoryhmän varapuheenjohtajuudesta.

Puolueessa olen toiminut Askolan Keskusta ry:n sihteerinä, puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana, Uudenmaan piirin piirihallituksen jäsenenä, varapuheenjohtajana ja puoluehallituksen varajäsenenä sekä valtakunnan tasolla puoluevaltuuston jäsenenä ja sen järjestövaliokunnan puheenjohtajana. Osallistuin kerran myös yhden Keskustan eduskuntavaaliohjelmaa valmistelleen työryhmän toimintaan. Olin vuonna 2019 eduskuntavaaliehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä. Sijoituin listamme puoliväliin. Äänimäärä (398) ei ollut hurja, mutta kampanja antoi vahvistusta sille tunteelle, että tahdon jatkaa vaikuttamistyötä. Siksi päätin lähteä ehdolle myös vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Työnteon ja vaikuttamisen vastapainoksi koitan vapaa-ajalla liikkua aina kun se on mahdollista. Kävelyn, pyöräilyn ja hiihdon lisäksi hurahdin 2013 kuntosuunnistukseen. Siinä, jos missä täytyy arkiset ajatukset laittaa taka-alalle ja keskittyä vain karttaan ja maastoon. Talvella 2021 innostuin lumikenkäilystä, kun piti pysyä mahdollisimman paljon omissa oloissa. Metsissä on hauska seurata eläinten jättämiä jälkiä luonnon kuntoportaita temmeltäessä. Aiemmin olen ollut kova lukemaan kirjoja, mutta nykyään lukeminen on vaihtunut äänikirjojen kuunteluksi. Lenkkeily ja siivous sujuvat sutjakasti, kun kuuntelee vaikkapa rikosromaania, jonka tapahtumat sijoittuvat naapurikaupunkiin tai joissa käsitellään välillä jopa politiikkaa. Myös historiateokset, ajankuvaukset ja elämäkerrat ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän.

Kuuntelen mielelläni kanssaihmisten kertomuksia ja kokemuksia. Jos en itse pysty auttamaan tai tekemään riittävästi, vien viestiä eteenpäin. Teen aina sen, minkä voin. Uskallan myös sanoa mielipiteeni, vaikka se poikkeaisikin valtavirrasta. Haluan haastaa, koitan kyseenalaistaa, tahdon toimia. Kerro viestisi minulle, vien sen eteenpäin - turvallisesti.

Kurki kuuntelee, Sanna tekee!