Olen Sanna Kurki, asun Uudellamaalla Askolan Monninkylässä. Koen olevani kotoisin Askolan Särkijärven kylästä, vaikka synnyin ja alle kouluikäisenä asuinkin Porvoossa. Kesät ja viikonloput kuluivat enimmäkseen silloinkin Askolassa.
Vanhempani ovat jo eläkkeellä, mutta äitini oli ammatiltaan erikoissairaanhoitaja ja isä rakennusmestari. Kotona oli kymmenen hehtaaria peltoa, joten viljelytyöt alkoivat kiinnostaa jo silloin. Haaveeni oli opiskella lastenlääkäriksi, mutta niin ei sitten käynytkään.
Nykyinen kotini on vanha hirsinen maatalo, jossa asun mieheni ja kuopuksen kanssa. Kaksi vanhinta lapsistamme asuvat jo omillaan. Samassa pihassa sijaitsevat myös pihasaunamme lammen rannassa sekä yritystemme toimitilat. Tämä tontti onkin minulle tärkeä tukikohta ja kaiken toiminnan keskipiste. Saunan terassi on suosikkipaikkani, onhan siitä mahtavat näkymät ja siinä pääsee toden teolla rauhoittumaan luonnon äärellä. Meillä on viisi kissaa, jotka viihtyvät yleensä myös työpaikallamme. Pojan koirasta on tullut tärkeä lemmikki myös meille. Silloin tällöin pääsen auttamaan tyttäriä hevosharrastuksen parissa ja joskus jopa ratsaille itsekin. Lapsena minulla oli koira ja kissa.
Vaikuttamisen olen aloittanut jo viisivuotiaana. Silloin piirsin Porvoon kaupungille kuntalaisaloitteen siitä, miten jalkakäytävät voisi hiekoittaa talvella vain puoliksi, jotta vanhukset potkukelkkoineen ja lapset pulkkien kyydissä pääsisivät kulkemaan paremmin. Porvoon kaupunki toteutti tuon aloitteen.
Muutettuamme vanhempieni kanssa Askolaan, aloitin koulunkäynnin isänisänisäni rakentamassa "Kansakoulussa". Tuolloin koulussa oli vielä ulkovessat, joiden istuimet olivat talvisin kylmän tuntuiset. Niinpä tein Askolan kunnalle kuntalaisaloitteen styrox-istuimien hankkimisesta koulun vessoihin. Kunta toteutti aloitteen ja lopulta koululle saatiin sisävessatkin -talkoilla muuten- juuri kun minä lähdin sieltä pois.
Samoihin aikoihin liityin partioon. Se on ollut varsin kehittävä ja opettava harrastus, josta on tullut elämäntapa. Siellä opin lisää vaikuttamista ja palattuani harrastuksen pariin lasten kanssa, olen toiminut mitä erilaisemmissa pesteissä, kuten esimerkiksi laumanjohtajana, apulaislippukunnanjohtajana, alueohjaajana, leirinjohtajana, suurleirin tekijänä.
Aikuisiällä olen vaikuttanut paikallisesti ja yhteiskunnallisesti Maa- ja kotitalousnaisissa, Maataloustuottajayhdistyksessä, kolmen eri koulun vanhempainyhdistyksessä, kotiseurakunnassa, alueosuuskaupan edustajistossa ja Keskustassa. Yrittäjänä, kuntalaisena ja yhdistysaktiivina lähdin innokkaasti mukaan myös Askola Areena -projektiin. Toimin hankkeen valmistelevassa toimikunnassa sekä ensimmäisessä hallituksessa. Jokunen vuosi sitten minua pyydettiin yhteisten vesialueiden osakaskunnan sihteeriksi. Olen siitä lähtien hoitanut myös osakaskunnan kirjanpidon. Lisäksi olemme osakkaina neljän eri yksityistien tiekunnassa, joten yksityistieasiatkin ovat tuttuja.
Maataloustuottajain Keskusliiton eli tutummin MTK:n toimintaan palasin vuonna 2019, kun paikallisyhdistys MTK Itä-Uusimaa päätti esittää minua yhdeksi MTK Uusimaan edustajaksi MTK:n valtuuskuntaan. Sain paikan ja täysin uusi vaikuttamisen areena aukesi eteeni. Seuraavana vuonna pääsin jälleen paikallisyhdistyksen johtokuntaan ja samalla minut valittiin myös liiton johtokuntaan.
Oltuani Osuuskauppa Oslan ja kombinaatiofuusion jälkeen myös Osuuskauppa Varoboden-Oslan eli VBO:n edustajistoissa varajäsenenä kahdeksan vuotta ja varsinaisena jäsenenä 16 vuotta, en lähtenyt enää ehdolle edustajistovaaleissa. Syksyllä 2021 minua kuitenkin pyydettiin hallintoneuvoston jäseneksi ja suostumukseni jälkeen edustajisto valitsi minut tehtävään.
Keskustan paikallisyhdistyksen kautta lähdin mukaan politiikkaan, koska tahdon kehittää asioita. Ensin lautakunnan jäsenenä 2008-2012, sitten kuntavaalien kautta valtuustoon 73 ääntä takanani ja kunnanhallitukseen kaudeksi 2013-2017. Seuraavalla kaudella 2017-2021 olin toisen kauden valtuutettu 95:llä äänellä ja valtuustoryhmämme varapuheenjohtaja sekä neljän kunnan yhteisen rakennus- ja ympäristölautakunnan varajäsen. Tällä kaudella minut valittiin myös kunnan omistamien sosiaalisen yrityksen Puhti Oy:n hallituksen jäseneksi sekä vuokrataloyhtiö Kirnujen asunnot Oy:n hallituksen varajäseneksi. Lisäksi olin Askolan kunnan edustajana Uudenmaan jätelautakunnassa.
Valtuustokauden puolivälissä, kesäkuussa 2019, minut valittiin Askolan kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi loppukaudeksi. Tämä pesti toi mukanaan lukuisia muita osallistumisia ja edustustehtäviä. Samalla luovuin valtuustoryhmän varapuheenjohtajuudesta.
Kolmannet kuntavaalit vuonna 2021 toivat 133 ääntä. Sain jatkaa kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Lisäksi sain elinvoimatoimikunnan varapuheenjohtajuuden ja Kirnujen asunnot Oy:n hallituksen varapuheenjohtajuuden. Sote-uudistuksen tuomaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueeseen valmistautuminen alkoi keväällä 2021 ja minut nimettiin yhdeksi Askolan edustajaksi poliittiseen seurantaryhmään. Tämä työ jatkui myös uudella kaudella.
Kauden puolivälissä 2023 minut valittiin Askolan kunnan edustajaksi alueellisen jätehuoltoyhtiö Rosk'n Rollin hallitukseen kaksivuotiskaudeksi. Tämä tehtävä on mielenkiintoinen jatkumo, kun olen ollut aiemmin kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan sekä alueellisen jätelautakunnan jäsen.
Puolueessa olen toiminut Askolan Keskusta ry:n sihteerinä, puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana, Uudenmaan piirin piirihallituksen jäsenenä, varapuheenjohtajana ja puoluehallituksen varajäsenenä sekä valtakunnan tasolla puoluevaltuuston jäsenenä ja sen järjestövaliokunnan puheenjohtajana. Osallistuin kerran myös yhden Keskustan eduskuntavaaliohjelmaa valmistelleen työryhmän toimintaan. Olin vuonna 2019 eduskuntavaaliehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä. Sijoituin listamme puoliväliin. Äänimäärä (398) ei ollut hurja, mutta kampanja antoi vahvistusta sille tunteelle, että tahdon jatkaa vaikuttamistyötä. Siksi päätin lähteä ehdolle myös vuoden 2021 kuntavaaleissa. Toisissa vaaleissa oma äänimääräni kasvoi hitusen, mutta paikka kansanedustajana ei vieläkään auennut.
Askolan Keskustan syyskokous 2021 valitsi minut yksimielisesti kuntayhdistyksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2022 ja vuonna 2023 saan jatkaa varapuheenjohtajana, kun saimme uuden puheenjohtajan.
Sote-uudistus toi tullessaan uuden vaikuttamisen tason - hyvinvointialueet. Muualla maassa maakunnat muodostavat hyvinvointialueet, mutta Uudellamaalla tehtiin erillisratkaisu ja meille tuli neljä hyvinvointialuetta, joiden lisäksi Helsingin kaupunki hoitaa sote- ja pelastuspalvelut itsenäisesti. Yhdessä muodostamme kuitenkin erikoissairaanhoidon HUS-kuntayhtymän.
Hyvinvointialueille valittiin valtuustot vaaleilla ja annoin ehdokassuostumuksen Keskustan listalle. Piirin puheenjohtaja kutsui minut myös toiseksi vaalipäälliköksi omalle alueelleni. Vaalit menivät omalta osaltani hyvin ja 221:llä äänellä tulin valituksi valtuustoon ensimmäisenä Keskustan listalta. Muut ryhmäläiset valitsivat minut myös ryhmän puheenjohtajaksi vuodeksi 2022. Tämän ja muiden luottamustoimien takia en halunnut muita luottamuspaikkoja aluehallinnosta. Vuodeksi 2023 ryhmä järjestäytyi siten, että minusta tuli ryhmän varapuheenjohtaja.
Työnteon ja vaikuttamisen vastapainoksi koitan vapaa-ajalla liikkua aina kun se on mahdollista. Kävelyn, pyöräilyn ja hiihdon lisäksi hurahdin 2013 kuntosuunnistukseen. Siinä, jos missä täytyy arkiset ajatukset laittaa taka-alalle ja keskittyä vain karttaan ja maastoon. Talvella 2021 innostuin lumikenkäilystä, kun piti pysyä mahdollisimman paljon omissa oloissa. Metsissä on hauska seurata eläinten jättämiä jälkiä luonnon kuntoportaita temmeltäessä. Aiemmin olen ollut kova lukemaan kirjoja, mutta nykyään lukeminen on vaihtunut äänikirjojen kuunteluksi. Lenkkeily, siivous ja autoilu sujuvat sutjakasti, kun kuuntelee vaikkapa rikosromaania, jonka tapahtumat sijoittuvat naapurikaupunkiin tai joissa käsitellään välillä jopa politiikkaa. Myös historiateokset, ajankuvaukset ja elämäkerrat ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän.
Kuuntelen mielelläni kanssaihmisten kertomuksia ja kokemuksia. Jos en itse pysty auttamaan tai tekemään riittävästi, vien viestiä eteenpäin. Teen aina sen, minkä voin. Uskallan myös sanoa mielipiteeni, vaikka se poikkeaisikin valtavirrasta. Haluan haastaa, koitan kyseenalaistaa, tahdon toimia. Kerro viestisi minulle, vien sen eteenpäin - turvallisesti.
Kurki kuuntelee, Sanna tekee!