Uudistamista ja osallistamista

Share |

Tiistai 4.2.2020 klo 23:05


Olen osallistunut elämäni aikana useamman yhdistyksen toimintaan. Jokaisessa on ollut tekeillä jonkinlaista uudistamista ja kehittämistyötä. Olen aina ollut innokas kokeilemaan uusia asioita ja ottamaan osaa erilaisiin pilottihankkeisiin.

Ollessani yhdistyksissä uusi toimija, halusin tutustua niiden historiaan ja oppia toiminnan perusteet. Minusta on tärkeää tuntea yhteisön juuret ja alkuperäinen tarkoitus. Olen kuitenkin luonteeltani ongelmanratkaisija. Jos jokin asia ei toimi, koitan etsiä siihen parempaa ratkaisua. Oli kyse sitten kalusteiden järjestyksestä kotona tai yhdistyksen jäsenmäärän kehityksestä.

Nuorena toimijana sai joskus kohdata epäluuloa muutoksia kohtaan. Joskus tuli oikein ryöppynä syitä, miksi jokin uusi asia ei varmasti toimisi. Monesti ehdotin, että kokeillaan, askel kerrallaan. Toki on myönnettävä, että joskus tuli viisaitakin vastaväitteitä, mutta tajusin sen vasta myöhemmin. Joitakin ehdotuksia on kyllä kokeiltu ja käytännössä havaittu toimimattomiksi. Se lienee sitä kokemusta.

Kunnallinen päätöksentekokin on kokenut viime vuosikymmenellä melkoisen muutoksen myrskyn. Viestinnän nopeus ja vuorovaikutteisuus, tiedon saatavuus sekä kuntalaisten vaikuttamishalukkuus ovat lisääntyneet valtavasti. Lisäksi mukaan kuvioihin on tullut sosiaalinen media. Tämä kaikki on vaatinut myös kuntakoneistolta uudistumista. Samalla moni itse toimintaan liittyvä asia on muuttunut.

Osallistuminen on yksi keino osallisuuden kokemiseen. Olennainen osa yhteiskunnallista osallistumista, on mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Osallisuuden edistäminen on osa Suomen hallituksen ja Euroopan unionin tavoitteita. Osallisuus löytyy myös Askolan kuntastrategiasta.

THL:n osallisuuden seurannan mittareiden mukaan meillä Askolassa on joissakin asioissa hyvä tilanne, mutta parannettavaakin on. Suunnitelmia osallistamisen edistämiseksi on kehitteillä, mutta talouden tasapainottamisohjelman aikana uusien toimintojen käyttöönotto ei ole mahdollista. Voimme kuitenkin jokainen edistää osallisuutta osallistumalla aktiivisesti jo käytössä oleviin vaikuttamismahdollisuuksiin.

Se on kuulkkaa ihan meitistä ittestämme kiinni.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini