Jotakin vanhaa, jotakin uutta

Share |

Tiistai 31.12.2019 klo 14:40


JOTAKIN VANHAA, JOTAKIN UUTTA

Huomenillalla laskemme taas sekunteja vuoden vaihtumiseen. Tuleva vuosi aloittaa uuden vuosikymmenen, 2020-luvun.

Sinne on moni jo haikaillutkin. Ainakin monessa keskustelussa eri yhteyksissä on kuultu lausahdus ”Voisimmeko jo tulla 2020-luvulle?” No, nyt pääsemme sinne ainakin kalenterin mukaan.

Mitä kaipaamme, kun tahdomme 2020-luvulle? Mikä siellä on paremmin kuin nyt tai 30 vuotta sitten? Olemmeko menossa kohti parempaa vai entistä pahempaa aikaa? Mikä on muuttunut oman aikuisikäni aikana 1990-luvun alusta tähän päivään?

Autot ovat kehittyneet helppokäyttöisemmiksi ja turvallisemmiksi. Mutta niin tuntuu sitä myöten vauhtikin kasvaneen. Ja fossiilista polttoainetta kuluu aina vain enemmän, kun autoilu on helpottunut ja julkinen liikenne harmillisesti vähentynyt.

Harrastamisesta on tullut yhä enemmän väline- ja palvelulaji. Rakennetaan kuntokeskuksia ja -portaita, käytetään hyvin paljon hyvinvointipalveluita. Osin siksi, että työelämä on toisaalta keventynyt, mutta toisaalta staattistunut. Itsekin istun tietokoneella kaiket päivät ja liikkuminen on vähentynyt, joten fysioterapeutti on tullut tutuksi.

Ruoka on monipuolista. Sitä tuodaan entistä enemmän ulkomailta. Myös sellaista, mitä tuotetaan kotimaassa. Ruoan arvostus on ilmeisesti laskenut, kun sitä on varaa heittää pois suuria määriä hävikin muodossa. Se taas näkyy ruoantuotannon huonossa kannattavuudessa. Ruoantuottajasta on tehty syyllinen vähän kaikkeen. Siltä se ainakin tuntuu usein, kun lukee kommentteja esimerkiksi lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Mitä odotan sitten tulevalta? Ainakin odotan ensi vuodelta rauhallisempaa tahtia, että vuosi ei menisi niin hujauksessa ohi. Ehtisi tehdä käsillä enemmän kotona ja pihalla, ehtisi lukea, liikkua ja tavata ystäviä. Samaa rauhallisempaa tahtia toivon puheisiin ja kirjoituksiin. Varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Uuden vuoden lupaukseni on, että kuuntelen enemmän muita ja annan kiitosta, kun on aihetta. Rakentavaa kritiikkiä ja korjausehdotuksia lupaan viedä eteenpäin. Haastan myös jokaisen lukijani kirjoittamaan kaksi positiivista julkaisua jokaista perusteltua kritiikkiä kohti ja viemään tätä viestiä eteenpäin. Jospa siten saisimme hyvän kierteen kasvuun ja löytäisimme uusia ratkaisuja esiin nouseviin ongelmiin. Toivotan siis jokaiselle positiivista Uutta Vuotta 2020!

Mitä sinä odotat tulevalta vuodelta?

Kirjoittaja on Askolan kunnanvaltuuston pj ja ruoantuottaja

Kirjoitus on julkaistu Uusimaan kolumnina 30.12.2019


Kommentit

31.1.2022 12:59  Emma

Kiitos kolumnista hyvistä aikeista! Tunnistan paikallani istumisen, ja minulla on myös työ, jossa vietän tuntikausia tietokoneen ääressä. Fiksu vinkki harjoitella fysioterapeutin luona, niin tiedät varmasti, että teet harjoitukset oikein. Katson, tarjoaako lähiseudun fysioterapeutti ryhmätunteja, haluaisin niitä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini