Viimeinen puheeni Puoluevaltuustossa

Lauantai 13.6.2020 klo 22:42

Tämän puheen pidin 13.6.2020 Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa. Tämä kokous oli itselleni viimeinen kuusi vuotta kestäneellä kaudella.


”Valkoposkihanhet. Tulivat, söivät viljelykset ja jatkoivat matkaa. Ei saa metsästää, eikä edes häiritä ilman lupaa. Kuka kieltää kysyttiin? Tulee EU:sta, meille vastattiin. Koska ovat EU:n lintudirektiivin liitteessä 1 ja siten suojeltavia. Pitäisi saada liitteeseen 2, jotta voi metsästää.

Kysyttiin Europe Directistä. Vastasivat, että Direktiivissä on artikla 9, joka antaa jäsenvaltiolle mahdollisuuden poiketa erityisestä suojelusta, jos laji uhkaa esim. viljelyksiä, luontoa, muita eläimiä ja ihmistä.

Muissa maissa tämä ymmärretään. Vaan Suomessa ei. Olemme yrittäneet kertoa asiaa valtakunnan päättäjille ja viranomaisille monta vuotta. Mitä on tapahtunut? Ei mitään pysyvää ratkaisua, vain ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriön pallottelua.

Merimetsot. Tulivat, pesivät, tuhosivat. Ei saa häiritä, kun lintudirektiivi kieltää. Vaan kas kummaa: eipä olekaan Suomessa häiriköivän merimetson latinankielistä nimeä liitteessä 1. Ei ole ollut enää pitkään aikaan. Onko tässä tapahtunut virhe?

Pyydän, että joku kertoo selkeästi, miten tämän asian laita on? Voisiko Suomen Keskusta ajaa tässä asiassa suomalaisten etua, kun kerran olemme hallituksessa? Otetaan edes tästä pisteet kotiin, niin voisi olla aavistuksen helpompaa saada niitä kuntavaaliehdokkaita ja vielä ääniäkin heille. Luotan siihen, että saamme vihdoin vastauksen.

Päätän kuusivuotiskauteni puoluevaltuustossa tähän. Kiitos kaikille tästä mahtavasta kokemuksesta. Kurki poistuu kuvasta, vaan ei hiljene.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valkoposkihanhi, merimetso, ministeri, kysymys, vastaus, ministeriö, europe direct