Nälkä ei ole kiva kaveri

Share |

Tiistai 14.4.2020 klo 15:56


Tämänhetkinen poikkeustila liikkumisrajoituksineen on monelle vaikea pala purtavaksi. Mutta entä jos ei enää olisikaan mitään suuhun pantavaa?

Alkamassa olevan kasvukauden tulos määrää sen, onko meillä ensi talvena ruokaa vai nälkä. Takana on jo useampi heikko satovuosi. Jos tämän vuoden sato jää normaalia niukemmaksi tai epäonnistuu täysin, on meillä ensi talvena edessä kovat ajat.

Koronan ja muiden virusten leviäminen ja siten seurausten minimoiminen on mahdollista laittamalla rajat kiinni, rajoittamalla liikkumista, välttämällä kontakteja toisten ihmisten kanssa. Nälkä ei tartu, mutta se ei kunnioita rajoja. Nälkä iskee kaikkialle, koska kun ruokaa ei ole, se ei liiku rajojen yli.

Ruokaa ei myöskään voi tehdä etänä. Ruoantuotantoon tarvitaan edelleen ihmistyövoimaa, vaikka koneet ovat apuna. Jos koneet pysähtyvät, kaikki työ on tehtävä käsin. Jos jokaisen kynnelle kykenevän pitäisi tuottaa oma ruokansa ja lisäksi niille, jotka eivät siihen itse pysty, pitäisi työkykyisen tuottaa ruokaa 2,25 ihmiselle (huoltosuhteemme tilanne 11/2018).

Suomeen tulee paljon elintarvikkeita ja eläinten rehuja tai niiden raaka-aineita ulkomailta. Syynä tähän on se, että kotimaisesta tuotteesta ei makseta riittävästi, jotta tuotanto kannattaisi. Jo tämä kriisi on osoittanut sen, että huoltovarmuudesta ei puhuta turhaan. Teollisuus ja kauppa saisivat ottaa isomman vastuun maksamalla kotimaisista tuotteista riittävästi. Nyt hengityssuojaimista ja käsidesistä maksetaan maltaita, mutta ruoan pitää olla halpaa jollei ilmaista. Ja mökille on päästävä.

Elämän perusedellytykset ovat ravinto ja terveys. Näiden turvaamiseksi tarvitsemme ruoantuotantoa ja terveydenhoitoa. Omissa käsissä oleva ruoantuotanto on meidän kaikkien suomalaisten etu. Meidän täytyy ylläpitää paitsi varmuusvarastoa valmiista elintarvikeraaka-aineista, myös tekemisen taitoa niin viljelyn kuin tuotantopanosten ja koneiden valmistuksen suhteen.

Vahinko ei tule kello kaulassa ja siksi varmuuden vuoksi on hyvä periaate myös jokaisen omassa taloudessa. Ole askel edellä – varaudu. Epidemian vallitessa, pysy kotona. Pidä kotivara kaiken varalta. Varmista, että saat lämpöä ja vettä, vaikka sähköä ei olisikaan. Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi, fyysisesti kaukana, mutta henkisesti lähellä. Yhdessä me tämän kriisin selätämme.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Uusimaa-lehden kolumnina 14.4.2020.

Avainsanat: nälkä, maatalous, huoltovarmuus, varautuminen, ruoka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini