Hyvää maaseudun naisten päivää!

Share |

Tiistai 15.10.2019 klo 23:20


Hyvää maaseudun naisten päivää kaikille "kollegoille"!
 
Olen ylpeä ja onnellinen, kun saan olla yksi tähän joukkoon kuuluvista. Mutta tämän päivän - tai oikeastaan jo pitkän ajan - uutisoinnit maaseudusta, maataloudesta, ruoantuotannosta ja syömisestä saavat mielen matalaksi.
 
Miksi minä ja kaltaiseni olemme joidenkin mielestä pahoja ihmisiä vain koska
- asumme maaseudulla
- harjoitamme maataloutta eli
- tuotamme ruokaa ja
- syömme sekaravintoa eli sekä kasviksia että lihaa?
 
Luonto on minulle tärkeä. Ilman sitä, en pystyisi harjoittamaan ammattiani. Minun täytyy tuntea luonnon lait pärjätäkseni sen kanssa. Rakastan luonnossa oleilua, se rauhoittaa ja hellii kaikkia aisteja. Siksi haluan pitää luonnosta huolta.
 
Meillä Suomessa on paljon sellaista peltoa, jossa ei paljon muuta kasva kuin nurmikasvit. Nekin tosin tarvitsevat vettä, mutta ne myös parantavat maan kasvukuntoa syvälle ulottuvilla juurillaan.
 
Ihminen ei pysty nurmea käyttämään suoraan ravinnoksi. Useimmiten sen syökin lehmä, joka muuttaa nurmen elimistössään maidoksi. Loppu tulee ulos lantana, joka peltoon päätyessään muhevoittaa maata ja antaa kasveille kasvuvoimaa eli ravinteita. Tämä on luonnollista kiertokulkua.
 
Jos lehmää ei olisi, pellolla kasvatettaisi ihmisravinnoksi suoraan kelpaavia kasveja, kuten viljoja tai juureksia. Siis jos ne siinä kasvavat. Myös ne tarvitsevat ravinteita. Mistä niitä saadaan, jos ei ole eläimen lantaa käytettävissä? Niitä valmistetaan keinotekoisesti kaivoksista kaivetuista alkuaineista.
 
Pelkässä yksipuolisessa kasvintuotannossa (siis ilman nurmikasveja ja eläinten lantaa), peltoon ei tule juurikaan orgaanista ainesta. Silloin viljely köyhdyttää maata ja aiheuttaa eroosiota enemmän, kun maan multavuus vähenee.
 
Parasta luonnolle, ympäristölle ja ilmastolle on siis se, että meillä on omasta takaa monipuolinen luonnolliseen kiertotalouteen perustuva ruoantuotanto eli sekä kasvintuotantoa että eläimiä. Näin voimme välttyä pahojen katovuosien ja maan köyhtymisen aiheuttamasta ravintovajauksesta.
 
Iso tekijä kaikissa ympäristöön liittyvissä asioissa on myös liikkuminen. On paljon parempi syödä luonnollisesti kotimaassa kasvavaa ravintoa, kuin lennättää tai laivata sitä jopa kaukomaita myöten. Varsinkin, kun monissa muissa maissa ruoantuotanto vähentää sademetsiä, kuluttaa vähäisetkin pohjavedet, saastuttaa ympäristön ja sairastuttaa ihmiset viljelyssä käytettävillä myrkyillä.
 
Pyydän siis, että mietit uudemman kerran, ennen kuin poimit kaupan hyllystä kärryysi riisipaketin, soijarouhetta, avokadoja tai mitä tahansa ulkomailla tuotettua, jota kasvaa myös kotimaassa.
 
Kokeile riisin sijasta ohrahelmiä, korvaa soija härkäpavuilla, vaihda avokado omenaan ja tyrnimarjoihin. Vaihtoehtoja on. Syö vapaasti enemmän kasviksia ja jätä liha pois ruokavaliostasi, jos haluat tehdä sen oman hyvinvointisi takia. Mutta älä tuomitse kotimaista lihaa muiden lautasilla ja kehota korvaamaan sitä ulkomailta rahdatuilla kasvikunnan tuotteilla pelkästään ilmaston takia. Muista, että kotimaassa tuotettu elintarvike tuo työtä myös monelle muulle kuin viljelijälle. Ehkä jopa sinullekin. Ja kaupan päälle saat maailman puhtainta ja turvallisinta ruokaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini